Cea mai buna lingura stiuca

Cea mai buna lingura stiuca

Stiuca este unul dintre pestii mei preferati. De fiecare data cand ma duc la pescuit imi propun sa prind si niste stiuci, datorita gustului bun si al faptului ca sunt usor de preparat. Toata lumea stie ca stiuca este cel mai usor de prins folosind o lingura, iar pescarii se intreaba care ar fi cea mai buna lingura stiuca.

Nu cred ca exista cineva care sa ne ofere un raspuns pertinent la aceasta intrebare, iar din punctul meu de vedere cea mai buna lingura stiuca pur si simplu nu exista.

Lingura stiuca este aleasa in functie de mai multi factori

Am spus ca lingurita ideala pentru stiuca nu cred ca exista pentru ca aceasta este aleasa in functie de foarte multi factori si nu va fi nimeni in masura sa ne spuna ca un anume tip de lingurita va prinde „singura” pestii.

Conditiile meteo in schimbare, o apa mai agitata sau pur si simplu schimbarea sculelor de pescuit va face ca lingurita stiuca ce a fost folosita cu rezultate bune in trecut  sa nu mai fie folositoare in prezent.

Pentru mine este obligatoriu ca in portbagajul masinii sa am truse speciale de carlige, fire, lingura stiuca si alte nade, pentru ca am fost pus deseori in situatia de a schimba un carlig sau mulineta si a trebuit sa renunt la pescuit pentru ca nu le aveam la mine.

Modelele care nu imi lipsesc niciodata din trusa sunt:

  • Doua linguri stiuca Dolinger (aurii si argintii) de 13 si 16 grame;
  • Atomul acoperit cu nichel Hakuyo de 19 grame;
  • Irlandeze aurii si argintii de 13 si 16 grame;
  • Doua Versus de la Berti (aurii si argintii) de 10 si 14 grame.

Cea mai buna lingura stiuca depinde de gusturile fiecarui pescar

De altfel, cea mai buna lingura stiuca cred ca depinde si de vechimea pe care o avem in bransa si de gusturile personale. Am fost martor la foarte multe discutii in care pescarii isi laudau linguritele proprii si incercau sa ii convinga si pe altii de faptul ca „ale lor sunt mai bune”, asa ca va sfatuiesc sa va cumparati linguritele bazandu-va pe propria experienta, nu pe alte pareri. Si credeti-ma ca propriul instinct nu ne va trada niciodata!

Pentru a ne  imbunatati performantele este necesar sa ne inzestram lingurile stiuca cu niste aripioare rosii. Acest sfat l-am primit de la un pescar batran si am fost surprins sa vad ca numarul pestilor capturati a crescut destul de mult intr-o perioada scurta de timp.

Atentie la momentele in care pescuim stiuci intr-un loc cu vegetatie abundenta, deoarece trebuie sa folosim o tehnica speciala si linguri stiuci care sa ne permita sa taram momeala prin labirintul de bradis fara ca aceasta sa se agate.

Eu folosesc in acest caz oscilantele usoare, cu greutati cuprinse intre 6 – 9 grame (Dolinger sau Irlandeze) care au carligul protejat si nu se pot agata de vegetatie. Aceste linguri stiuca imi ofera si avantajul de a putea fi jucate mai bine pe loc, astfel incat pestele va fi scos cu foarte mare usurinta din bradisul unde se ascunde.