Cum pescuim cu linguri oscilante

Cum pescuim cu linguri oscilante

Pescarii ce folosesc linguri oscilante prind cantitati impresionante de peste. Desi sunt un fan al linguritelor de orice fel, au existat momente cand am utilizat voblere sau alte tipuri de naluci si am asistat cu uimire la faptul ca cei ce foloseau lingurite prindeau o cantitatea aproape tripla de peste in comparatie cu mine.

Ceea ce este demn de retinut este faptul ca folosind linguri oscilante se pot captura mai multi pesti ce se hranesc cu pestisori vii, nu numai stiuca (asa cum cred cei mai multi dintre pescari).

Lingurile oscilante ne garanteaza o prada bogata

Linguritele imita miscarea unor pesti bolnavi, ce se „tarasc” si par o prada usoara pentru rapitori. Acestea sunt usor de intretinut si de lansat si sunt mult mai ieftine in comparatie au alte naluci.

Cel mai important lucru atunci cand pescuim folosind linguri oscilante este ca acestea sa nu se invarta in jurul propriei axe iar recuperarea sa fie facuta cat mai lent, pentru a oferi rapitorilor timpul necesar sa remarce si sa atace prada.

Alegerea celei mai bune linguri oscilante se face in functie de mai multe caracteristici:

Actiunea este rezultatul unei combinatii de mai multi factori: viteza recuperarii, felul in care o vom face, forma linguritei si a curburii acesteia si temperatura apei. Atunci cand temperatura apei este mai mare recuperarea poate fi facuta mai rapid iar lingura oscilanta poate fi jucata cu miscari bruste, iar cand apa este rece recuperarea si jucarea linguritei vor fi foarte lente.

Culoarea va fi aleasa in functie de culoarea apei, de gradul de transparenta al acesteia si de intensitatea luminii.

Atunci cand lumina este foarte puternica culoarea lingurii oscilante va fi rosie, galbena sau portocalie iar atunci cand luminozitatea este scazuta este recomandat sa ne alegem oscilanta in culorile indigo, violet sau albastru.

Modul in care pescuim este important atunci cand ne alegem oscilanta

Marimea nu are o foarte mare importanta in momentul in care ne vom alege cea mai buna lingura oscilanta. Acest lucru inseamna ca nu intotdeauna marimea linguritei este strans legata de marimea pestelui ce urmeaza a fi prins.

Marimea unei linguri oscilante trebuie aleasa in functie de dimensiunea pestilor cu care se hraneste rapitorul. Daca vom pescui primavara, atunci cand rapitorii se hranesc cu puiet, marimea linguritei va fi mai mica iar daca ne aflam la finalul sezonului vom folosi oscilante mari, pentru ca dimensiunea pestilor preferati de rapitori va fi mai mare.

Modul in care vom recupera lingura oscilanta este foarte important pentru o captura bogata.

Recuperarea continua este cea  mai folosita de catre pescari. Este ideal ca lingura oscilanta sa fie tarata pe substrat cu miscari continue, deoarece astfel va fi perceputa ca un peste suferind si usor de capturat.

Recuperarea folosind stopuri este tehnica in care oprim lingurita in timp ce mulinam si o lasam sa fluture. De regula, atacul se va produce pe caderea oscilantei si va fi rapid si brutal, asa ca este necesar sa fim foarte atenti si sa intepam pestele imediat ce simtim vibratia firului.