Lingurite pescuit

Lingurite pescuit

Pescuitul este una dintre cele mai dinamice activitati pe care le practic. Desi pentru multi dintre prietenii mei pescuitul pare o activitate linistita si plictisitoare, lupta cu pestele imi ofera o senzatie deosebita si imi pune la incercare toate simturile.

Cati dintre voi nu ati avut un drill care a durat o perioada lunga de timp si care v-a stors de puteri? Uneori seara sunt atat de epuizat incat nici nu mai apuc sa pregatesc gratarul pe care il asteapta familia si prefer sa ma duc direct la culcare.

Pentru o partida buna de pescuit imi umplu intotdeauna portbagajul cu o gama larga de echipamente. Lansete, mulinete, carlige, fire, voblere, momeli si oscilante, toate acestea sunt pregatite pentru a fi folosite atunci cand ajung pe malul baltii.

Nu de alta, dar am avut experiente neplacute in momentul in care m-am decis sa schimb tehnica de pescuit si pestele pe care urma sa il prind si a trebuit sa ma intorc acasa pentru a imi lua cele necesare. Asa ca este mai bine sa am portbagajul plin cu tot echipamentul de care as putea avea nevoie, pe care il voi folosi in functie de preferintele de moment.

lingurite stiucaLinguritele pentru pescuit nu imi lipsesc niciodata, deoarece sunt un mare fan al pescuitului cu oscilante. Desi pentru multi pescari „tablele” sunt de prisos sau nu prezinta incredere, pentru mine vor fi intotdeauna prima optiune in cazul in care doresc sa pescuiesc rapitori.

Lingurite pentru toate gusturile

Intotdeauna am la mine o gama varianta de lingurite pescuit, iar o mare parte dintre ele le confectionez singur. Acestea nu se confectioneaza foarte greu si scutesc astfel destul de multi bani pe care prefer sa ii folosesc pentru mulinete, lansete sau carlige.

In plus acestea sunt usor de folosit, deoarece nu trebuie sa fii expert sau sa ai o experienta indelungata in pescuit ca sa le poti folosi (in comparatie cu pescuitul la musca, ce mie imi pare destul de complicat). Lingurite pescuit iti permit intotdeauna sa iti schimbi stilul in care prinzi pestele in functie de comportamentul de moment al acestuia.

Spre exemplu atunci cand caut pastravul jucand lent lingurita observ uneori muscaturi in apropierea suprafetei apei, iar la urmatorul lanseu pot schimba complet tactica incercand sa atrag pestele in apropierea suprafetei.

Linguritele de pescuit oscilante fac parte din categoria nalucilor metalice caracterizate de o forma si o grosime deosebita, iar curbura are un rol hotarator pentru a determina comportamentul acestora.

Linguritele pescuit sunt folosite pentru a simula comportamentul unul peste bolnav, ce are miscari lente si haotice si reprezinta o prada usoara pentru rapitori.

Tehnicile de pescuit pe care le folosesc atunci cand utilizez linguritele pescuit sunt diferite in functie de pestele pe care doresc sa il prind si de apa in care pescuiesc.

Cea mai simpla metoda (care poate fi utilizata in mai toate tipurile de ape) o reprezinta recuperarea continua.

Unul dintre avantajele oscilantelor il reprezinta faptul ca acestea pot fi folosite la orice adancime iar recuperarea acestora va incepe mai tarziu sau mai devreme, in functie de adancimea de pescuit.

Recuperarea linguritelor nu necesita foarte multa indemanare si poate fi facuta continuu, iar viteza de recuperare este aleasa in functie de marimea linguritei. Este foarte important ca aceasta sa isi mentina miscarea de oscilatie si sa evite rotirile.

Pentru a determina viteza ideala de recuperare este necesar sa facem cateva teste folosind lanseuri scurte si la adancimi diferite.

Recuperarea intre ape este tehnica preferata in momentul in care pescuiesc rapitori pe lac. O lingurita pescuit coboara la adancimea dorita de pescar (datorita greutatii acesteia) si poate fi jucata foarte scurt, efectuand miscari bruste din varful lansetei, apoi o vom recupare pret de  doua sau trei ture dupa care o vom lasa iarasi sa coboare.

Astfel, lingurita pescuit va imita miscarile unui peste bolnav ce pare o prada usoara pentru rapitori, iar acestia o vor remarca mai repede si vor ataca oscilanta aproape instantaneu.

Viteza oscilantei impreuna cu ritmul de recuperare – cadere se va adapta in functie de pestele pe care il vom pescui, dar este bine de stiut ca rapitorii isi vor lansa atacul in momentele de repaus, iar aceste atacuri nu vor fi foarte agresive in prima faza.

De aceea imi urmaresc cu foarte mare atentie firul, deoarece primele atacuri nu se simt de regula in lanseta si pot ri percepute numai in mici tensiuni si oscilatii ale firului.

lingurita avatPescuitul este o activitate ce necesita atentie si concentrare

Atunci cand folosesc lingurite pescuit caut sa fiu odihnit si intr-o forma buna deoarece pescuitul rapitorilor imi solicita foarte mult atentia.

Una dintre tehnicile pe care le utilizez atunci cand nu sunt foarte odihnit este cea de recuperare la suprafata apei. Recuperarea oscilantei o incep in momentul in care atinge apa, iar pentru aceasta tin lanseta orientata cu varful in sus, iar miscarile bruste si rapide ofera linguritei pescuit o miscare rapida si zgomotoasa.

Aceasta tehnica o folosesc in momentul in care doresc sa capturez rapitori ce isi cauta prada in straturile superioare ale apelor, in special la stiuca ce isi are salasul in ape mai putin adanci sau la avat.

Atacurile pestilor sunt mult mai usor de observat de catre pescar si nu necesita o atentie prea mare deoarece acestea apar la suprafata apei, dar este necesar sa actionam cu mare precautie pentru a evita capcana inteparii pestelui inainte ca acesta sa apuce lingurita pescuit in totalitate.

Recuperarea jigging este una dintre tehnicile preferate atunci cand folosesc lingurite pescuit. Ese necesar sa asteptam cu rabdare ca oscilanta sa ajunga pe fundul apei dupa care vom incepe recuperarea folosind tehnica „dinti de fierastrau”. Acesta inseamna ridicarea oscilantei, pe care o vom lasa mai apoi sa cada pe substrat, apoi iarasi vom efectua un ciclu de ridicare – cadere pe substrat, etc.

Este o tehnica de pescuit pe care o utilizez in mod deosebit in sezonul rece, cand rapitorii (in special stiuca) se retrag la fundul apei pentru a petrece iarna.  Aceasta metoda de pescuit mai poate fi utilizata atunci cand se doreste capturarea speciilor ce traiesc de regula pe fundul apei, ca salaul sau bibanul.

Datorita atacurilor usoare aceasta metoda ne va solicita atentia la maxim, deoarece nu va fi simtita decat in fir.

Cum imi confectionez singur linguritele pescuit

Asa dupa cum va spuneam mai sus, prefer uneori sa imi confectionez singur oscilantele pentru a mai economisi bani pe care sa ii folosesc pentru a imi cumpara o noua mulineta sau lanseta.

Pentru a face acest lucru este necesar sa avem la indemana cateva scule pe care le vom folosi pentru a confectiona oscilantele. Nu trebuie sa ne lipseasca ciocanul si foarfeca de tabla, pila pe care o vom folosi pentru a netezi marginile, o masina de gaurit si un polizor.

Dupa ce ne-am asezat sculele si bucata de tabla ne vom apuca de treaba, iar primul pas este reprezentat de trasarea conturului linguritei pescuit. Pentru a face acest lucru folosesc un cui cu care zgarii tabla, sau un creion cu care voi desena conturul.

Pasul urmator este reprezentat de decuparea linguritei pescuit si de netezirea marginilor folosind pila, urmat de decalirea materialului. In cazul in care vom folosi material neferos trebuie sa fim atenti si sa nu uitam sa inversam procedeul (adica sa incalzim materialul si sa il scufundam intr-un bol cu apa).

Oscilanta trebuie sa aiba o suprafata curatata perfect pentru a nu isi pierde stralucirea in apa, asadar vom folosi smirghel (sau o perie de sarma atasata la polizor) pentru a o curata. Atentie la curatarea la polizor, deoarece tabla trebuie sa fie scufundata des intr-un vas cu apa pentru a nu se cali.

O lingurita pescuit trebuie sa aiba o suprafata striata pentru a imita solzii si pentru a atrage rapitorii, asadar va trebui sa trecem la amprentarea oscilantei. Pentru aceasta vom folosi un poanson, insa ne va trebui foarte multa rabdare pentru a amprenta toata lingurita pescuit.

In cazul in care nu avem suficienta rabdare sau timp amprentarea se poate face numai pe jumatatea suprafetei sau chiar pe o suprafata mai mica. Trebuie insa sa avem grija sa polizam suprafata ramasa neamprentata pentru ca oscilanta sa isi pastreze stralucirea.

Ambutisarea oscilantei se va face folosind o bucata de lemn prevazuta cu un sant in care sa inseram oscilanta pentru a o ambutisa. La ondularea linguritei pescuit putem folosi o cutie de conserve umpluta pana la refuz cu plumb topit si o bila de rulment de mari dimensiuni, pe care o vom imprima in plumbul din cutia de conserve pana cand vom obtine un spatiu egal cu dimensiunea oscilantei.

Aceasta se va insera in spatiul astfel obtinut si va fi batuta cu un ciocan pana cand vom obtine curbura dorita.

Dupa ce am parcurs toate aceste etape tehnlogice suntem aproape de termina lingurita pescuit. Nu trebuie sa uitam sa o gaurim la ambele capete pentrua a avea loc pentru a trece firul, iar la final acesta va trebui lustruita cu foarte mare atentie pe ambele parti pentru a ii oferi stralucirea necesara.

Rezistenta in fata actiunii corozive a apei poate fi obtinuta prin argintare sau prin aplicarea unui strat de lac de canotaj, ce este rezistent la actiunea apei.

Linguritele pescuit sunt excelente pentru Delta Dunarii

Oscilantele pot fi folosite in absolut orice tip de apa si sunt ideale si in cazul in care vom pescui in Delta Dunarii. Acesta este unul dintre locurile mele preferate de pescuit, deoarece este caminul stiucilor, al somnului, al crapului si al salaului.

Preferata mea ramane stiuca, ce este un rapitor ce prefera sa stea nemiscat pana cand prada ajunge in apropierea ei pentru ca aceasta sa fie atacata fulgerator. Stiuca atinge aproximativ 800 – 900 de grame dupa trei ani de dezvoltare si poate ajunge pana la o greutate de 20 kilograme.

Cea mai mare stiuca pe care am prins-o folosind o lingurita pescuit avea in jur de 12 kilograme, iar aceasta a fost una dintre capturile mele cel mai de pret.

Cele mai bune rezultate la stiuca din Delta Dunarii le-am avut atunci cand am utilizat voblerele si linguritele oscilante si rotative, iar in momentul in care acestea nu mai dau rezultate am folosit peste viu.

Salaul este unul dintre pestii preferati pe care il pescuiesc mai ales i perioada de toamna. Carnea slaba si gustul deosebit il fac delicios si foarte usor de preparat, dar sculele pe care le folosesc sunt un pic deosebite.

lingurita cleanLanseta si mulineta sunt ceva mai grele ca de obicei, iar firele pe care le utilizez sunt ceva mai rezistente (uneori folosesc si o protectie a inaintasului pentru ca firul sa nu fie retezat de dintii foarte ascutiti si salaului).

Cele mai bune rezultate le-am avut atunci cand am utilizat pestele viu ca momeala, dar si lingurita pescuit rotativa si twisterele au dat rezultate foarte bune.

Avatul este un rapitor deosebit de gustos, iar carnea acestuia este plina de vitamine. Este insa un peste foarte greu de prins deoarece este destul de mofturos si de suspicios. Perioada zilnica de hranire este deosebit de scurta (variaza intre 30 minute si maxim doua ore), iar momentele de inactivitate sunt foarte lungi si pot dura pana la 22 -23 de ore.

Atunci cand ne decidem sa pescuim avat trebuie sa ne inzestram cu o rabdare de fier si trebuie sa utilizam linii usoare (cu un fir de cel mult 0.25 milimetri), iar perioada ideala pentru pescuit este in special toamna.

Desi momeala preferata a avatului sunt pestisorii vii, am avut rezultate exceptionale si atunci cand am utilizat oscilante mici si lingurite rotative sau twistere.

Somnul este unul dintre pestii reprezentativi ai Deltei, iar cel mai mare exemplar poate ajunge si la 400 kilograme. Acesta poate fi gasit in ape tulburi, traieste in malul de pe fundul apei si este activ in special in perioada noptii.

In general pescuiesc somn in luna iulie, deoarece aceasta este perioada in care somnul se hraneste intensiv pentru a obtine greutatea ideala pentru perioada de iarna in care activitatea acestui peste aproape ca inceteaza.

Desi linguritele pescuit sunt folosite cu destul de mult spor la pescuitul somnului, cele mai bune rezultate le-am avut in momentul in care am folosit pestii vii. Am mai folosit si broscute, coropisnite si buchete mari de rame vii.