Pastravul este unul dintre cei mai gustosi pesti, iar carnea plina de vitamine si uleiuri esentiale il face unul dintre cei mai vanati de catre pescari. In plus, acesta traieste preponderent in raurile rapide de munte si ne ofera astfel o iesire intr-un loc racoros, departe de „etuva” marilor orase din timpul perioadelor de vara.
Pastravul este un rapitor ce sta in apropierea malurilor sau printre pietrele aflate pe fundul raurilor (fapt ce il ajuta sa infrunte cu usurinta curentii) si poate fi pescuit foarte usor utilizand momeli vii sau artificiale.
Pastravul este un peste lacom
Usurinta cu care este pescuit pastravul provine din faptul ca acesta este un peste lacom, ce ataca pestii indiferent de rasa sau marimea acestora (uneori acestia devoreaza chiar pestii de mici dimensiuni din aceeasi specie).
Cele mai bune momeli vor fi cele artificiale, deoarece utilizarea momelilor vii este strict interzisa. Cele mai bune rezultate le vom avea atunci cand folosim muste, lingurite sau voblere dar este necesar sa ne alegem corect culorile cele mai potrivite.
Pescuitul la pastrav se face folosind scule usoare. Lansetele din categoria Light de 2 metri cu actiune mica sunt cele mai potrivite, deoarece acestea pot lansa cu precizie foarte mare greutati cuprinse intre 0 si 10 grame.
Nu trebuie sa scapam din vedere ca un pescuit reusit la pastrav se face folosind lansete de mare precizie!!
Mulinetele utilizate pot fi de musca sau de spinning. Ambele tipuri de mulinete sunt la fel de bune, insa trebuie sa fim atenti la firele pe care le vom folosi. Astfel, la mulineta de musca va trebui sa folosim obligatoriu fir de musca.
Este important sa alegem intotdeauna mulinete usoare si care permit o miscare si o recuperare fluida. Cele mai bune rezultate in pescuitul la pastrav le-am avut atunci cand am folosit mulinete din categoria 1000.
Pescuitul este bogat atunci cand folosim momeala potrivita
Cele mai importante raman insa momelile folosite, iar cele mai bune rezultate sunt obtinute in momentul in care utilizam linguritele (oscilante sau rotative).
Cele mai bune lingurite rotative sunt cele de marime mica si medie (00, 0, 1 sau 2). Este important ca viteza rotativelor sa fie cat mai mica, deoarece numai asa linguritele isi vor incepe evolutia imediat ce au intrat in contact cu apa.
In cazul pescuitului la pastrav este indicat sa folosim lingurite speciale destinate pescuitului in rauri de munte, deoarece acestea sunt proiectate pentru a insela vigilenta si acuitatea vizuala excelenta a pastravului.
Linguritele trebuie lansate in amonte pentru a nu fi detectate de pastrav, iar printre cele mai bune oscilante utilizate sunt cele Dolinger, Irlandeze sau Panther Martin si Ponton Ball Concept.
Culoarea linguritelor este foarte importanta in cazul pescuitului la pastrav, deoarece aceasta trebuie schimbata in functie de temperatura apei, anotimpul si perioada zilei in care pescuim sau vreme.
In momentul in care pescuiesc in ape limpezi aleg lingurite cu o culoare naturala (argintie), iar in momentul in care apele sunt tulburi aleg oscilante in culori fosforescente si cat mai deschise, pentru a fi remarcate cu usurinta de catre pastrav.