Rotativa stiuca

Rotativa stiuca

Cele mai bune naluci pentru stiuca sunt linguritele. Aceasta afirmatie este recunoscuta de toti pescarii, dar exista diferente si certuri in ceea ce priveste care sunt cele mai bune tipuri de lingurite utilizate. Atat rotativele cat si oscilantele au fanii lor, dar din punctul meu de vedere alegerea celei mai bune linguri pentru stiuca depinde de factori personali.

Rotativa ne poate insenina ziua

De-a lungul carierei mele de pescar am folosit atat oscilante cat si rotative si am observat ca fiecare are plusuri si minusuri.

Rotativa stiuca am utilizat-o in momentul in care am invatat sa pescuiesc si aveam nevoie de unelte si naluci usor de utilizat. Este de la sine inteles ca a durat cam doi ani pana sa imi dau seama ca rotativa stiuca avea rezultate mai bune mai ales primavara, dar „mai bine mai tarziu decat niciodata”.

In plus, rotativele erau destul de ieftine in comparatie cu alte tipuri de naluci iar banii economisiti i-am folosit pentru a imi cumpara mai multe lansete si mulinete, pentru ca am descoperit ca acestea trebuiau schimbate in functie de tehnica de pescuit folosita iar eu am inceput pescuitul doar cu o lanseta si o mulineta.

Rotativa stiuca poate fi folosita in doua moduri. Fie incepem sa tatonam toata suprafata apei cu lanseuri puternice, fie folosim lanseuri mai scurte si precise (numai in locurile in care stim din experienta ca se vor afla stiucile) renuntand astfel la a mai pierde timpul cu tatonarile.

Cea de-a doua metoda nu o folosesc prea mult nici acum, deoarece chiar daca am o anumita experienta in pescuit nu pot localiza chiar de fiecare data locul unde se gasesc stiucile, asa ca optez in prima faza pentru tatonari prelungi, deoarece socotesc ca timpul investit va fi amortizat de o captura mai bogata.

Stiuca este un peste ce ataca fulgerator

Ce trebuie sa stim este faptul ca stiuca este un peste ce sta bine ascuns si asteapta prada pana cand aceasta ajunge in apropiere. Vom incepe cautarea stiucii de langa mal, urmand ca apoi sa extindem aria de cautare folosind lanseurile in evantai.

In rauri stiucile stau ascunse numai in apropierea malului, iar cautarea va fi facute in lungul malurilor numai in locurile unde curentii lipsesc sau sunt foarte slabi.

Asadar este bine sa insistam cu cu lanseurile mai ales in apropierea zonelor cu bradis si stuf si sa jucam rotativa stiuca in plan vertical cat mai mult pentru a determina stiuca sa isi atace prada.

In ceea ce priveste recuperarea, aceasta este cat mai lenta iar cele mai bune rezultate sunt obtinute cu rotativele stiuca numarul 4 – 5. Atentie la modul in care facem recuperarea, deoarece rotativa stiuca trebuie sa ramana in permanenta pe fundul apei, iar lanseta trabuie mentinuta cu varful in jos.

Atunci cand ajungem in apropierea malului (sau in cazul in care pescuim in ape mai putin adanci) lanseta va fi orientata cu varful in jos, pentru ca rotativa stiuca sa nu se agate de vegetatia de pe fundul apei.

Este important de retinut ca recuperarea lenta a rotativei stiuca ne va creste sansele de a avea o captura mai bogata deoarece va oferi pestelui timpul necesar pentru a ataca prada.